Så ofta ska du byta disksvampen i köket

Så ofta ska du byta disksvampen i köket

Köket är en av hemmets mest bakterierika platser – badrummet spelar inte ens i samma liga. Nu har forskare räknat ut exakt hur ofta det är lämpligt att byta disksvamp. Och det är betydligt oftare än man kanske kunde tro.

Många av oss använder en svamp för att rengöra köksbänkar, bord, spisen och kanske disken.

Hur ofta byter du disksvamp?

Men hur ofta byter du egentligen ut disksvampen? En gång i månaden eller kanske ännu mer sällan? Då är det dags att tänka om, enligt en ny studie som nyligen publicerades i Scientific Reports.

Tyska forskare har analyserat användningen av disksvampar i 14 tyska hem. Resultatet visade att svamparna innehöll en oväntat stor mängd bakterier.

Forskarna kunde också konstatera att det knappast hjälpte att försöka tvätta svamparna. Studien kom i stället fram till att det var bättre att byta svamp – en gång varje vecka.

E. coli och salmonella

Enligt Time har tidigare forskning visat att kökssvampar innehåller näst flest kolibakterier i hela hemmet. Förstaplatsen tillhör vattenlåsen.

Forskarna kunde hitta sjukdomsframkallande bakterier som E. coli and salmonella.

Byta disksvamp ofta. Gärna en gång varje vecka.

Byta disksvamp ofta. Gärna en gång varje vecka.

Svampar är den största härden av aktiva bakterier i hela hushållet”, skriver forskarna enligt Time.

Gäller även disktrasor

Även disktrasor är riktiga bakteriehärdar.

Läkaren Susanne Saarinen har tidigare sagt i Nyhetsmorgon i TV4 att du bör byta disktrasa ett par gånger per vecka. Ett annat alternativ är att koka den – då ökar livslängden och du slipper dålig lukt.

– Det man kan göra är att tvätta trasan i vatten som är minst 60 grader varmt, säger Susanne Saarinen.