Så här sparar du energi och vatten när du diskar!

Spara över tusen liter vatten varje år genom att diska på rätt sätt.

Allt du behöver göra är att välja rätt program på diskmaskinen, enligt Energimyndigheten.

Genom att välja rätt program på diskmaskinen kan du spara över tusen liter vatten per år. Det har Energimyndigheten kommit fram till genom att testa ett antal diskmaskiner på marknaden.

Det är, kanske inte helt oväntat, ekoprogrammet som är det mest energi- och vattensnåla. Energimyndigheten skriver i ett pressmeddelande att de testade diskmaskinerna förbrukade i snitt 2 920 liter vatten per år när man använde ekoprogrammet, givet att man diskar 280 gånger årligen.

diskmaskinen

Spara energi och vatten genom att välja ekoprogrammet på diskmaskinen.

När testpatrullen i stället valde autoprogrammet gick det åt 3 980 liter vatten per år. Elförbrukningen gick också upp betydligt när de valde autoprogrammet – 340 kilowattimmar jämfört med 250 kilowattimmar på ekoprogrammet. Och disken blev lika ren oavsett program.

Undvik handdisk

Men den största skillnaden när det gäller energi- och vattenförbrukning ligger i hur man väljer att diska sina tallrikar och andra kärl. Det går nämligen åt betydligt mer vatten och energi när man diskar för hand jämfört med i diskmaskin.

– Tvärtemot vad många kanske tror så går det faktiskt åt upp till fyra gånger mer energi att diska för hand. Det beror på att det går åt en större mängd varmvatten när man handdiskar, säger Helena Nilsson som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab i pressmeddelandet.

Att diska för hand

Att diska för hand, speciellt under rinnande vatten, är ett riktigt slöseri med vatten och energi.

Enligt Energimyndighetens test går det åt 930 kilowattimmar och 25 480 liter vatten att diska samma mängd disk för hand.

Av de testade diskmaskinerna är det de i klassen A+++ som är effektivast, enligt myndigheten.

Andra tips på hur du kan minska energiförbrukningen när du diskar:

  • Fyll alltid diskmaskinen. Att köra halvfulla maskiner gynnar varken miljön eller plånboken. Vänta i stället med att köra maskinen tills den är full.
  • Koppla in kallvattnet till diskmaskinen. På så sätt värmer diskmaskinen själv upp vattnet till de programavsnitt där det behövs. På så sätt sparar du 30 procent energi jämfört med om maskinen är kopplad till varmvatten.
  • Använd lägre temperaturer. Oftast räcker programmen som diskar i 55 grader gott och väl för att disken ska bli ren.
  • Låt disken lufttorka. Skippa torkprogrammet efter disken, öppna luckan och låt disken lufttorka i stället.
  • Slösa inte med varmvattnet. Om möjligt, handdiska bara sådant som inte tål maskindisk. Att handdiska under rinnande vatten är en riktig energitjuv, fyll i så fall hellre diskhon eller en balja med vatten och diska där. Skölj inte heller av matrester med hjälp av varmvatten, det räcker oftast att skrapa av resterna innan du ställer in disken i maskinen.