Därför ska du INTE skölja disken innan du ställer den i maskinen

Därför ska du INTE skölja disken innan du ställer den i maskinen

Brukar du skölja av tallrikarna innan du ställer dem i diskmaskinen? Sluta med det, menar en amerikansk specialist på vitvaror. Här får du veta varför!

De flesta av oss brukar säkert skölja av både tallrikar och glas innan vi placerar dem i diskmaskinen. Men detta är helt fel, menar den amerikanska experten Carolyn Forte som är specialist på vitvaror och rengöringsprodukter på Cleaning Lab på Good Housekeeping Institute i USA.

Givetvis ska du skrapa av stora matrester, men inte mer än så. Det är bara onödigt tidskrävande arbete och slöseri med vattenresurser – och det försvårar dessutom för diskmaskinen att göra sitt jobb.

Här är 4 anledningar till att du INTE ska skölja disken:

1. Disken måste vara smutsig för medlet ska fungera effektivt
Enzymer i maskindiskmedel är ofta utformade för att fästa på matrester. Utan matrester har enzymerna inget att haka fast i. Att skölja den smutsiga disken hämmar därmed medlet från att fungera optimalt.

2. Disken blir inte alls renare av förtvätt
Dagens moderna diskmaskiner har inbyggda sensorer som känner av hur smutsig disken är. Den avancerade sköljtekniken anpassas sedan efter det och klarar av även de tuffaste matresterna. Dina extra sköljningar för hand har därför ingen betydelse för slutresultatet.

3. Förtvätt är allvarligt slöseri med vatten och energi
En genomsnittlig modern diskmaskin använder bara 11-19 liter vatten per disk, men när vi handdiskar använder vi i genomsnitt 102 liter vatten och dubbelt så mycket elektricitet per disk. Fortsätter du att förskölja disken slösar du cirka 23 000 liter vatten per år.

4. Att förtvätta disken är onödigt slöseri med tid
Eftersom diskmaskinen gärna gör hela jobbet är det helt onödigt för dig att spilla din tid på försköljning. Detta är verkligen en uppgift som du med gott samvete kan smita ifrån – och i stället ägna dig åt roligare saker!