9 bra vanor som hjälper dig hålla ordning hemma

9 bra vanor som hjälper dig hålla ordning hemma

Vill du också vara en av de där människorna med ett prydligt, välstädat hem? De här smarta vardagsknepen hjälper dig!

Foto av Advantage Property Styling – Fler bilder av maritima vardagsrum

Foto av Advantage Property Styling – Fler bilder av maritima vardagsrum

1. Städa det sista innan läggdags
Gör det till en vana att ta en sista runda i hemmet innan du går och lägger dig och fixa småsaker som att sätta på diskmaskinen, lägga smutstvätt i korgen och vika ihop filten på soffan. På så sätt vaknar du i ett snyggt hem och är redo att ta dig an dagen.

Foto av Plyroom – Fler bilder av skandinaviska arbetsrum

Foto av Plyroom – Fler bilder av skandinaviska arbetsrum

2. Gör dig av med överflödiga ting
När det inte finns plats för något hemma slutar det ofta med att det hamnar i vägen. Om du vill ha ett välorganiserat hem måste du göra dig av med alla dina extrasaker – inklusive dubbletter och saker du sparat “ifall att.”

Tips: Prova enkla, beteendeterapeutiska metoder som att fråga dig själv “Behöver jag verkligen det här?” varje gång du köper något nytt. Det kan vara förvånansvärt effektivt! Ett annat alternativ är att följa Marie Kondo-metoden och fråga dig själv om saken gör dig lycklig och tillför något till ditt liv.

3. Skjut inte upp saker
Om du ser en smutsig yta, exempelvis i köket eller badrummet, torka av den direkt. Genom att snabbt göra dig av med mindre spill, smuts och röra undviker du ett jätte-städjobb senare.

4. Prioritera mera
Ordningssamma människor brukar ha långa listor över saker som behöver göras, men prioritera dem väl. Att göra en lista varje dag över sakerna som är viktigast just den dagen kan hjälpa dig att faktiskt få saker gjorda. Fokusera på att pricka av varje punkt på listan, och om du inte hinner med några av dem sätter du dem högst upp på morgondagens lista.

Tips: Om du behöver fler påminnelser, skriv in de viktigaste punkterna i telefonkalendern och slå på påminnelser. Eller ladda ner en planeringsapp som Todoist, Wunderlist eller Swipes.

5. Söndra och härska
Ibland kan det kännas som om det behövs ett helt städteam för att hålla rent där hemma. Då är det bra att dela upp sysslorna mellan alla familjemedlemmar – att delegera jobben är ett av det lättaste och mest tidseffektiva knep man kan ta till och brukar vara effektivt i hemmet.

Tips: Det kan vara lättare att ge varje familjemedlem ett rum att städa, istället för att alla får en särskild syssla.

6. Lägg allt på sin rätta plats
Gör det till en regelbunden vana att lägga saker där de hör hemma varje dag – det sparar massor av tid och stress. Om något ligger på fel ställe, flytta det direkt till rätt plats. Inte nog med att det hjälper dig hålla rent hemma, det gör också att du alltid vet var du har saker och ting.

7. Rengör under tiden du lagar mat
Det lättaste sättet att hålla rent i köket är att städa medan du lagar mat. Släng matrester allteftersom de uppstår, torka av arbetsytor under tiden och ställ in disk i maskinen så fort du är färdig med den. När det väl är dags att äta vill du ha så lite rengöring kvar som möjligt.

Tips: Ha en liten låda för matrester och matavfall på diskbänken för att lätt kunna få undan dem, och töm i den stora komposten när den är full – det gör det lättare att hålla rent.

8. Häng alltid undan kläderna
Vi är ofta stressade när vi klär på oss på morgonen och slänger kläderna vi inte vill bära på golvet. Och visst händer det att man är för trött för att hänga undan kläderna på kvällen när man bara vill gå och lägga sig? Men om du tar dig tid att alltid hänga upp, eller lägga in, kläderna i din garderob sparar du tid längre fram och får ett mycket prydligare sovrum.

Tips: Om din garderob bågnar är det bästa tipset att organisera den i flera steg. Börja till exempel med att sortera dina byxor, ta tröjor dagen efter, och så vidare. När garderoben väl är organiserad, skriv in en årlig garderobsrensing i din kalender.

9. Bädda sängen – varje dag
Det är ett litet jobb som ger stor effekt. Att bädda sängen varje morgon kan till och med ha en positiv inverkan på ditt liv – du börjar dagen med att ha uträttat något, vilket kan ge dig en bra känsla som håller i sig resten av dagen. Dessutom är sängen ju oftast det man fokuserar på i sovrummet, så är den bäddad känns hela rummet prydligare.

Tips: Ett enkelt men smart knep är att lämna ytan runt sängen tom, så blir det lättare att bädda. Behöver du flytta på böcker, tvättkorg och annat är det mindre troligt att du bäddar varje dag.