12 tips som gör tvättstugan till ett rum du faktiskt vill vara i!

12 tips som gör tvättstugan till ett rum du faktiskt vill vara i!

Inredningen i tvättstugor är ofta praktisk men kanske inte alltid så kul. Men det behöver inte vara så!

Här kommer härlig inspiration till hur du får din tvättstuga att bli både trivsam och välorganiserad!

1. Bakom stängda dörrar
Tvättmaskin, tvättmedel och strykbräda – de praktiska sakerna som vi förvarar i tvättstugan är inte speciellt dekorativa i sig själva. Därför kan det vara en bra idé att gömma alltihop bakom stängda skåpdörrar.

Om du redan har ett inbyggt skåp i tvättstugan är det upplagt för att installera tvättmaskinen där. På så sätt gör du plats för andra saker och får mer svängrum på golvet.

2. Dra ut
Med en utdragbar torkställning på skenor nederst i skåpet kan du förvara torkställningen utom synhåll och bara dra ut den när du ska torka tvätt.

3. Satsa på ett skåp
Om du inte redan har ett inbyggt skåp i tvättstugan kan du köpa ett färdigt som passar måtten i rummet. Det kanske tar mycket plats, men det skapar också lugn och ro att få bort tvättmaskinen, strykjärnet, sopborsten och allt annat som brukar vara i vägen.

4. Tillför liv och trivsel
Gröna växter kommer garanterat att förändra rummet till det bättre. Har du dessutom golvvärme i tvättstugan kan du ställa in exotiska växter, som är vana vid högre värme och luftfuktighet.

5. Tänk på väggarna
Vi glömmer ofta väggarna i tvättstugan, en fin tavla gör det mer hemtrevligt.

6. Ljuset
Försök, om möjligt, att undvika kallt ljus i tvättstugan. Här ska du titta på Kelvin-värdet när du köper glödlampor: ju högre K-värde, desto kallare ljus. En ljuskälla på runt 3 000 K ger ett varmt och lugnt ljus, och är tillräckligt ljust för att det ska vara praktiskt att arbeta i.

7. Lägg fula saker i korgar
Även om det är skönt att ha skåp där man kan gömma undan de mindre dekorativa sakerna i tvättstugan, är det också praktiskt att lätt kunna nå de flitigast använda tvättprylarna. Här kan små korgar på väggen vara en riktigt bra lösning för att gömma allt från klädnypor till tvättmedel. Ett bra sätt att få system på sakerna och man utnyttjar rummet på höjden.

8. Lådor
Små lådor i trä eller papp i olika färger och storlekar är också praktiska för förvaring – och fina att titta på.

9. Göm smutstvätten
Om du har underskåp kan du använda en eller flera utdragbara lådor för att förvara smutstvätt i korgar inne i skåpet. Om det är för lite plats kan du montera skenor och en träskiva, där du sätter tvättkorgen, i botten av skåpet. Lätt att dra ut när det är dags att tvätta. Om det finns plats kan du dela in de utdragbara skåpen efter olika tvättemperaturer och färger.

10. Tvättsäckar på hjul.
De är lätta att dra fram till tvättmaskinen när de är fulla, och praktiska att använda när de våta plaggen ska tas ut ur maskinen. Ställ dem under en bänkskiva, så att de göms till vardags. Markera också vilken tvättemperatur varje korg innehåller, så att alla familjemedlemmar enkelt kan sortera sina egna smutskläder.

11. Använd väggarna till förvaring
Om du har en liten tvättstuga, där det inte finns så många möjligheter att gömma saker i skåp och lådor, kan du använda väggarna. Häng upp saker som borstar, strykbräde och hinkar i snören som tål vatten.

12. Gör egna emballage
Ett annat sätt att organisera och göra snyggt i tvättstugan är att göra nya emballage för tvättmedel och sköljmedel. Köp några stora behållare i glas – det kan vara krukor, byttor med lock eller flaskor – som du häller över alltihop i. Gör små etiketter med en beskrivning av innehållet.