11 fantastiska städknep – med bara 2 ingredienser!

11 fantastiska städknep – med bara 2 ingredienser!

Enkelt är enkelt av en anledning. Men bara två ingredienser – som du säkerligen redan har hemma – kan du fixa rengöringen av det mesta. Här är 11 oslagbara kombinationer!

1. Diskmedel + bikarbonat

Nästa gång din ingrodda smuts inte går att skrubba bort kan du ta till det här knepet. Strö lite bikarbonat över disken för att skapa mer friktion och på sätt göra det lättare att få bort envisa matrester.

2. Ketchup + salt

Har dina kopparföremål tappat sin glans? Då kanske du borde prova det här tricket. Tryck ut lite ketchup på en trasa och häll på lite salt. Gnugga sedan blandning på kopparföremålet tills hela föremålets yta är täckt. Skölj bort och njut av glansen.

3. Citron + salt

Vi har alla varit med om att vårt favoritplagg fått en riktigt besvärlig fläck. Men med hjälp av salt och citronjuice kommer fläcken snart vara ett minne blott. Applicera blandningen på fläcken och låt sedan verka i en halvtimme. Tvätta bort med hjälp av vinäger och varmt vatten. Bäst av allt: Knepet fungerar även på ömtåliga plagg!

 

4. Diskmedel + bordsvatten

Vill du få dina smycken att skina igen? Blanda bordsvatten med några droppar diskmedel eller mild tvål. Låt smyckena vila i blandningen i ett par minuter, därefter kan du använda en tandborste eller en trasa för att få bort den mest envisa smutsen. Bubblorna hjälper till att lossa smutsen samtidigt som diskmedlet ger smyckena glans.

5. Vinäger + bikarbonat

Glöm kemikalier! Även de mest envisa avloppsstoppen brukar kunna ordnas på helt naturlig väg. Häll först en dryg deciliter bikarbonat följt av en dryg deciliter vinäger ner i avloppet. Låt blandningen verka i ungefär fem minuter och spola sedan med varmt vatten.

6. Bikarbonat + flytande tvättmedel

Vissa gånger känns tvätten lite extra smutsig, då finns det ett enkelt knep. Blanda det flytande tvättmedlet med bikarbonat. På så sätt balanseras pH-nivåerna och tvätten blir renare.

7. Bikarbonat + tandkräm

Glasmärken, ringar av glas som lätt ”fastnar” på bord, kan vara en riktig mardröm. Men det finns sätt att råda bot på dem. Blanda lika delar bikarbonat och tandkräm. Använd sedan en våt trasa och gnugga försiktigt bort glasmärkena tills de är helt borta och torka sedan bort.

8. Diskmedel + vinäger

Bananflugor kan vara en riktig plåga, men det finns också ett enkelt knep att bli av med dem. Häll ett par droppar diskmedel i en skål med vinäger för att locka till dig krypen som sedan drunknar i blandningen. Kom bara ihåg att slänga blandningen när du är bananflugfri.

9. Citrusfrukt + ättika

Vill du ha ett miljövänligt ”allrengöringsmedel” kommer du att jubla. Enda nackdelen är att själva tillverkningsprocessen tar sin tid. Ta bort skalet från valfri citrusfrukt som apelsin, citron eller lime. Om du vill kan du alltid blanda olika sorter. Täck sedan skalen med ättika och låt stå och dra i cirka två veckor i en skål någonstans. Sila därefter bort skalen. Häll upp vätskan på en sprayflaska och den är klar att använda.

10. Diskmedel + ättika

Duschen och badkaret blir lätt missfärgade och lite äckliga. Men det behövs inga dyra rengöringsprodukter för att råda bot på problemet. Häll en skvätt diskmedel i en tom sprayflaska och fyll sedan på med ättika eller varm vinäger och skaka. Spraya på ytorna du vill rengöra, låt verka i en halvtimme och tvätta sedan rent med en tvättsvamp.

11. Coca cola + bakpulver

Ugnsform, stekpannor och vidbrända kastruller är aldrig roliga att diska. Men med hjälp av coca cola och lite bakpulver går allt mycket enklare. Täck den ingrodda smutsen med läsken, tillsätt en tesked bakpulver och låt sedan verka i cirka fem minuter. Nu är smutsen inte alls lika svårbearbetad.

Källor: Good Housekeeping, enlagomdosgront.se