10 städtips – så lätt får du en städfri vardag

Städa är väl något som de flesta av oss ogillar.
Tro det eller ej, men det finns knep för att slippa.
Ta efter de här tio vanorna – och ditt hem blir betydligt renare.
Här är hemligheten bakom ett hem som inte kräver mycket städning.

1. Gör dig av med överflöd
Handen på hjärtat. Sängkläder är trevligt, men behöver du verkligen femton par? Eller elva osthyvlar? Tänk efter vad du behöver och gör dig av med resten. Du kommer få så mycket plats!

städtips

10 städtips – så lätt får du en städfri vardag

2. Skapa ett sorteringssystem för papper
Det är lätt att lämna reklam, menyn från pizzerian eller gamla tidningar på köksbänken, på hyllan i hallen eller på soffbordet. Skapa ett smart och busenkelt sorteringssystem i stället. Hitta en plats att spara viktiga dokument på, kasta resten.

3. Ställ tillbaka saker på sin plats
Om du varje gång du har använt en pryl ställer tillbaka den där den hör hemma, då slipper du högar av dvd-filmer, magasin, böcker och leksaker på soffbordet. Det bästa är att du dessutom slipper panikstäda om du plötsligt ska få gäster.

4. Lägg undan kläderna varje kväll
Du är på väg i säng. Du drar av dig kläderna och… stopp! Nu är det frestande att hänga kläderna över en stol eller till och med på golvet, men försök ta ett par extra sekunder genom att lägga kläderna i tvättkorgen eller tillbaka i garderoben. Du kommer tacka dig själv i morgonbitti.

5. Ställ undan skor och häng upp jackan
En vanlig syn i många hem är ett gäng skor på dörrmattan – och ett par jackor slängda på bänken i entrén. Men håll med om att det inte ser särskilt städat ut? Ställ undan skorna i skostället (eller skaffa ett om du inte har något!) och häng upp jackan det första du gör.

6. Torka av ytor
När du spiller något – torka upp det direkt! Ju mindre tid spillet får att torka in, desto lättare är det att städa. Kladd och matrester ser ju ändå inte särskilt trevligt ut.

7. Håll garderoben i skick
Det kan vara svårt. Men försök låta kläderna i garderoben ligga eller hänga prydligt. Att slänga in saker kommer göra att du får sämre översikt och att allt bara ser väldigt stökigt ut.

8. Strunta i tio kuddar på sängen
Ja, visst är det fint med dekorativa kuddar och filtar på sängen. Du verkar dessutom trend- och stilmedveten. Men försök hålla det på en bra nivå. Ju snabbare det tar att bädda sängen på morgonen, desto större är chansen att du faktiskt kommer göra det.

9. Diska inte om en vecka
Det här är en självklarhet, men vi är många som gör tvärtom ändå. Låt inte diskberget stå och växa i köket. Det är mycket lättare att ta tag i disken en gång om dagen, eller åtminstone varannan, än att ta det en gång i veckan. Dessutom ser köket betydligt mer städat ut.

10. Dammsug regelbundet
Om du tar dig tid att dammsuga två-tre gånger i veckan slipper du storstädningen på helgen. I stället får du tid till trevligare saker.