10 smarta sätt att använda citroner!

10 smarta sätt att använda citroner!

Att städa med citron är både billigt, miljövänligt och effektivt! Här ger vi dig 10 smarta sätt att få rent med hjälp av citroner.

Tänker du bara mat och bak när det gäller de små gula citrusfrukterna? Då är det dags att tänka om! Citron är ett helt fantastiskt allrengöringsmedel som du kan använda till hur många olika saker i ditt hem som helst.

Här listar vi 10 sätt på hur du kan få fint och fräscht hemma med citron.

Städa med citron? Javisst! Här är 10 sätt du får användning av den lilla citrusfrukten på.

Städa med citron? Javisst! Här är 10 sätt du får användning av den lilla citrusfrukten på.

10 sätt att städa med citron

Får krom att skina!

Dela en citron i två delar och stryk snittytan över de detaljer i ditt hem som är gjorda av krommaterial. Torka därefter av med en fuktig trasa och se hur de får nytt skinande liv!

Gör rent och fräscht i mikron

Hacka en citron och lägg i en skål med vatten, kör i mikrovågsugnen tills fönstret är täckt av ånga. Låt skålen stå kvar inne i mikrovågsugnen en kvart innan du öppnar och torkar ur – jobbet kommer att gå lekande lätt.

Tar bort fläckar från ömtåliga textilier

Blanda citronsaft och salt till en pasta och badda över fläckar på vita textilier. Låt det verka i ungefär en halvtimme och skölj därefter med vinäger och varmt vatten.

Får bort fläckar på mässing

Har dina mässingsprylar fått fula fläckar? Strö salt på dem och gnugga därefter försiktigt med en svamp som du doppat i citronsaft. Skölj med vatten och låt torka.

Trollar bort svettfläckar på t-tröjor

Låt inte en fin vit t-shirt gå till spillo bara för att envisa svettfläckar under armarna inte vill försvinna i tvätten. Gnugga in lite citron på dem innan du slänger dem i tvättmaskinen nästa gång så är problemet löst.

Fixar fläckarna på skärbrädan

Dela en citron i två delar och stryk med snittytan över skärbrädan för att få bort matfläckar och lukt. Om fläckarna är väldigt envisa kan du låta citronen verka över natten innan du sköljer ordentligt med vatten.

Får bort rostfläckar på kläder

Vi vet alla hur irriterande det är att få rostfläckar på vita kläder – och hur svåra de kan vara att få bort! Testa att blanda citronsaft och salt till en pasta som du applicerar på fläcken och lämnar att torka på ett soligt ställe innan du tvättar plagget som vanligt. Om det är riktigt tuffa fläckar kan du behöva upprepa processen.

Skrämmer bort ogräs

Spreja ogräset med citronsaft för att få det att försvinna! Var bara försiktig så du inte råkar spreja på de blommor och växter du faktiskt vill behålla – citronen kan ha ihjäl dem också!

Skapar en provisorisk väldoftande luftfuktare

Låt några citronskivor puttra med lite vatten i ett stekjärn en stund och låt den fräscha doften sprida sig samtidigt som du får en behaglig luftfuktighet.

Rengör rivjärnet

Rivjärn kan vara riktigt tuffa att få rena – men du löser det enkelt med lite citron. Dela frukten i två delar och riv med fruktköttssidan för att få bort rester och orenheter, tack vare citronen lossnar det snabbt.